Introductie

Brilvervangende oplossingen (of refractieve chirurgie) is een verzamelnaam voor operatieve ingrepen aan het oog die het brekend vermogen van het oog veranderen. Daardoor wordt het invallende licht op de juiste manier gefocusseerd op het netvlies waardoor refractie- of brekingsafwijkingen (vb. bijziendheid of verziendheid) op een blijvende manier gecorrigeerd worden.

We onderscheiden hierin 2 groepen:

LASERBEHANDELINGEN


LASIK (afkorting van het Engelse ‘Laser assisted in situ keratomileusis’) is een niet-ziekenhuis-gebonden heelkundige behandeling welke bijziendheid, verziendheid en astigmatisme corrigeert. 

Voor de femto lasikbehandeling wordt met een IntraLase laser een oppervlakkig flapje van het hoornvlies gesneden en omgeklapt. Hierna wordt met de excimerlaser  kortdurend en pijnloos en dun laagje hoornvliesweefsel verdampt (nauwkeurig tot op 1/1000 van een mm). De wijziging in kromming van het hoornvlies welke hierdoor ontstaat, zorgt voor de verandering in brekingskracht van het oog. Na de laser wordt het hoornvliesflapje terug in zijn oorspronkelijke positie teruggelegd. Er zijn hiervoor geen hechtingen noodzakelijk. De volledige behandeling duurt minder dan 20 minuten.

Het hoornvlies kan snel herstellen. Sommige mensen merken reeds na 4 uur een verbetering. Je moet ervan uitgaan dat je de eerste 3 dagen nog duidelijk merkt dat er een ingreep gebeurd is.

In ons centrum (Het Ooglasercentrum te Zolder) gebruiken we de allernieuwste laser van Bausch & Lomb Technolas met irisherkenning waarmee we weefsel-besparend en met de Zyoptix-methode kunnen behandelen.

Folder OLC in bijlage

IMPLANTLENZEN             

                                                  

ICL (implantable contactlens)

De ICL is een ultradunne, zachte lens die in het oog wordt ingeplant tussen de natuurlijke lens en de iris. Net zoals bij een uitwendige contactlens corrigeert ze uw zicht door de brekingshoek van het invallende licht te veranderen. Omdat deze lens de oogstructuren intact laat wordt ze gebruikt wanneer conventionele lasertechniek niet meer aangewezen is bij bv. extreem sterke bijziendheid of verziendheid of astigmatisme, te dun hoornvlies, zeer grote pupillen. Deze ingreep gebeurt onder druppelverdoving of algemene verdoving tijdens een verblijf van een paar uren in de dagkliniek van ons ziekenhuis.

RLE (refractive lensexchange)

Een RLE is technisch vergelijkbaar met een cataractoperatie waarbij de eigen natuurlijke lens wordt vervangen. De operatie gebeurt onder druppelverdoving in het Ziekenhuis Oost Limburg te Lanaken. Een RLE doen we afhankelijk van verschillende parameters zoals de leeftijd, dikte van het hoornvlies, persoonlijke behoeftes en voor grote refractieve afwijkingen tot -30 dioptrie en tot +10 dioptrie. De voor u belangrijke aspecten worden na het vooronderzoek met u besproken.

De nieuw ingeplante lens vervangt de eigen ooglens en is meestal om een goed zicht van ver te krijgen. Een leesbril is dan nog nodig voor te lezen.

PRELEX (Presbioop lensexchange)

Er bestaan ook implantlenzen waarmee je zowel ver als kortbij kan zien zonder bril. De tussenliggende afstanden zijn soms iets waziger maar dit is afhankelijk van het type multifocale kunstlens. Deze methode wordt vooral toegepast voor 50-plussers met een positieve brilafwijking.

 

Info-avonden

U kunt U hier inschrijven voor de info-avond rond brilvervangende oplossingen gegeven door Dr. Nijs en het team van optometristen.