WAT IS CATARACT OF STAAR? 

Staar is een vertroebeling van de ooglens. De oorzaak van het ontstaan van staar is meestal veroudering van het weefsel waaruit de ooglens is opgebouwd. De lens neemt op oudere leeftijd in dikte toe (door vochtopname) en verandert van sterkte; hierdoor kan de brilsterkte vrij snel veranderen.

 
Nog belangrijker is dat de lichtstralen het netvlies minder goed kunnen bereiken. Wazig zien is hiervan het gevolg. Andere oorzaken die tot staar leiden zijn o.a. erfelijke aanleg, sommige ziektes (bv. suikerziekte), verwondingen aan het oog, en langdurig medicijngebruik (bv. Cortisone).

BEHANDELING

Bij een staaroperatie wordt de inhoud van de lens (de kern en de schors) verwijderd. Dit gebeurt in de meeste gevallen door middel van de faco-emulsificatietechniek. Er wordt een wondje van 2.2 mm gemaakt. Het lenskapsel ofwel het zakje waarin kern en schors zich bevinden, blijft grotendeels in het oog aanwezig. De eigen lens wordt vervangen door een kunstlens.

De plooibare kunstlens die de troebele ooglens vervangt, wordt in het kapsel geplaatst zodat de kunstlens op dezelfde plaats terecht komt als de oorspronkelijke lens. Meestal zal de operatie mogelijk zijn onder een verdoving met alleen oogdruppels. De operatie duurt 15 à 20 minuten. Tijdens en na de operatie voelt men geen pijn. Na de operatie kan men het ziekenhuis direct verlaten.

De dagen na de operatie mag men in principe “alles doen wat men normaal iedere dag doet”

Soorten implantlenzen

Een implantlens is een ronde schijf uit kunststof met een optisch gedeelte van 6 mm. Dit is het gedeelte waardoor we kijken. Daarnaast bevinden zich nog “haptics” aan de uiteinden om de lens stabiel te positioneren in het eigen lenskapsel. De totale grootte van de lens bedraagt ongeveer 13 mm. Omdat de operatie gebeurd via een opening van 2,2 mm, wordt de lens opgerold en in het oog geïnjecteerd waar deze zich terug ontplooid.


-    Monofocale, standaard implantlens

Dit is de meest gekozen lens waarvoor een patiënt kiest. Bij een monofocale lens ziet men op één afstand scherp. Meestal is dit in de verte. Dit wil zeggen dat er vaak een leesbril nodig is om ook optimaal dichtbij te kunnen zien.

-    Monofocale, torische implantlens

Met deze implantlens kun je de cylindrische afwijking (astigmatisme) van het hoornvlies corrigeren. Deze afwijking betekent dat het hoornvlies niet mooi rond is maar ovaal van vorm. Bij grotere afwijkingen geldt voor de torische lens dezelfde terugbetaling als een monofocale lens. Zo niet dan moet de patiënt zelf wat bijbetalen.
                               

-    Multifocale implantlens

Er bestaan ook implantlenzen waarmee je zowel ver als kortbij kan zien zonder bril. De tussenliggende afstanden zijn soms iets waziger maar dit is afhankelijk van het type multifocale kunstlens. Deze methode wordt vooral toegepast bij 50-plussers met een positieve brilafwijking.

NASTAAR


Nastaar is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na cataractchirurgie (een staaroperatie) kan optreden. 
Tijdens de consultatie wordt de pupil met oogdruppels wijd gemaakt. De pupilverwijdende oogdruppels moeten ongeveer 15-20 minuten inwerken. Het hoornvlies van het oog wordt met oogdruppels verdoofd.

Bij de behandeling wordt een glazen contactlensje (vergrootglas) op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. Dit voelt u niet doordat het hoornvlies verdoofd is.

Het laserapparaat wordt ingesteld op de juiste standen. De laserstralen worden door de contactlens heen gericht op het troebele achterste lenszakje. Er wordt een opening gemaakt in het troebele lenskapsel aan de achterzijde van de kunstlens.