Of het dragen van contactlenzen een succes wordt hangt onder andere af van:

- de motivatie om contactlenzen te gaan dragen;
- het onderhoud van de contactlens;
- een goede traanvochtproductie en een goede traanfilm;
- het type contactlens;
- de aanpassing; 
- de controle

Soorten lenzen

1.    Harde contactlenzen
Harde, niet zuurstofdoorlatende, contactlenzen worden bijna niet meer aangemeten. Door het dragen van harde contactlenzen kan het oog vervormen en het hoornvlies versneld verouderen. Dit wordt veroorzaakt door het materiaal waar de contactlens van gemaakt is. 

2.    Zuurstofdoorlatende contactlenzen
De zuurstofdoorlatende contactlens wordt vaak aangemeten. De contactlens is gemaakt van een half hard/half zacht materiaal. Dit geeft minder of geen vervorming van het oog. De kwetsbaarheid is daarentegen groter. Een "harde" behandeling van de lens kan funest zijn en luchtverontreiniging in de vorm van vuiltjes doet de contactlens en het oog geen goed. Het wisselend wazig zien kan het gevolg zijn van bekraste contactlenzen. Het comfort wordt dan minder. Een goede dagelijkse contactlensverzorging en voorzichtig behandelen is een noodzaak om jarenlang van de contactlenzen te kunnen genieten. De levensduur van dit type contactlens is ongeveer 2 a 3 jaar. 

3.    Zachte contactlenzen
De zachte contactlens is gemaakt van, de naam zegt het al, een heel zacht materiaal. Ze moet altijd nat bewaard worden. Een zachte lens geeft veel comfort en is erg soepel waardoor er geen oogbolvervorming optreedt. Zachte lenzen zijn erg kwetsbaar. Zo kunnen er alleen al door schoonmaken krasjes ontstaan die zich vullen met vuil en eiwitten. De zuurstofdoorlaatbaarheid van de contactlens wordt dan al snel minder. Soms ontstaan als gevolg hiervan zelfs ontstekingen aan het oog. Een ander nadeel van dit type lens is de korte levensduur: na 1 jaar is vervanging absoluut noodzakelijk! Zachte contactlenzen bestaan er ook als maandlens, weeklens en zelfs als daglens.

De garantieperiode

Binnen drie maanden na aankoop kan je de contactlenzen ruilen (mits de contactlenzen zorgvuldig zijn behandeld). Mocht je onverhoopt niet kunnen wennen aan jouw eerste paar contactlenzen binnen deze periode, en heb je een servicepas aangeschaft, dan krijg je bij inlevering van de onbeschadigde lenzen, het aankoopbedrag van de lenzen teruggestort (exclusief de servicepaskosten).

Problemen bij het dragen van contactlenzen

Bij het dragen van contactlenzen kunnen zich een aantal problemen voordoen die normaal te noemen zijn. Deze problemen zijn: 
-    Een branderig gevoel van de ogen als men zich in een droge ruimte bevindt (bijvoorbeeld in een vliegtuig of in een andere "airconditioned" ruimte). 
-    Een branderig gevoel bij langdurig beeldschermwerk. 
-    Minder comfort bij vermoeidheid, slecht onderhoud of te weinig knipperen van de ogen.


De voordelen van contactlenzen

Hieronder sommen wij in het kort nog even de belangrijkste voordelen van het dragen van contactlenzen op. Deze voordelen zijn: 
-    Géén bril meer nodig tijdens het sporten. 
-    Géén last meer van drukkend montuur op neus en oren. 
-    Cosmetisch effect. 
-    Géén beslagen bril meer bij regen. 
-    Géén last meer van het zien van de rand van het montuur


Contactlenzen afwisselen met een bril

Als u zachte lenzen draagt is het heel goed mogelijk om af te wisselen met een bril. Bij alle andere soorten contactlenzen moet u eerst even wennen.

 

Contactlenzen na refractieve chirurgie

Het aanpassen van contactlenzen na refractieve chirurgie is een aparte specialiteit. Onze praktijk is in het bezit van een aantal meettoestellen die het hoornvlies volledig kunnen opmeten. Deze grafieken zijn nodig om een gepersonaliseerde contactlenzen op maat te maken. Hiervoor werken wij ook nog samen met een gespecialiseerde firma die maatlenzen maakt

 

Belangstelling?

Maak vrijblijvend een afspraak bij het secretariaat en vermeld dat je contactlenzen wenst te proberen.

 

Bestellen via deze website 

Je kan ook lenzen bestellen via deze link, geef merk kromming en sterkte door. 
Indien je dit niet weet geef dan volledige naam en geboorte datum door zodat wij in jouw dossier kunnen opzoeken wat je nodig hebt.