WAT IS GLAUCOOM

Bij een gezond oog is er een goede balans tussen de aanmaak en de afvoer van kamerwater. Bij glaucoom wordt dit evenwicht verstoord met als gevolg een verhoogde druk in de oogbol waardoor de oogzenuw onherstelbaar wordt beschadigd. Deze aandoening kan onbehandeld tot gezichtsvelduitval (blinde vlekken) en uiteindelijk zelfs tot blindheid leiden. De ziekte treedt meestal na het veertigste levensjaar op en verloopt meestal sluipend. Langzamerhand vallen delen van het perifere gezichtsveld uit, wat door de patiënt meestal niet opgemerkt wordt. 

Het centrale zicht blijft lang intact. Iedereen boven de 40j en iedereen waarbij glaucoom in de familie voorkomt laten zich daarom best regelmatig controleren door een oogarts.

BEHANDELING

Wanneer de diagnose glaucoom wordt gesteld, probeert de oogarts eerst de oogdruk te verlagen. 
Dit kan op verschillende manieren:

1.    Glaucoom-medicatie wordt meestal gegeven in de vorm van oogdruppels. Zij kunnen op twee manieren hun effect uitoefenen: door het verbeteren van de afvoer van het kamerwater of door het verminderen van de aanmaak ervan. In vele gevallen kan medicamenteuze therapie van het glaucoom voor vele jaren de oogdruk op een niveau houden waarbij geen verdere schade optreedt. Oogdruppels komen voor in vele verschillende sterktes en combinaties. 

2.    Ook kan besloten worden een LTP (Laser Trabeculoplastiek) uit te voeren. Dit gebeurt wanneer er sprake is van open kamerhoek glaucoom waarbij de afvoer van het kamervocht is vertraagd maar niet verstopt is. Met een laserstraal wordt de afvoer van het inwendige oogvocht verbeterd, waardoor de oogdruk vermindert. Deze ingreep gebeurt poliklinisch. Het is vrijwel pijnloos omdat het oog verdoofd wordt met druppeltjes.                        

3.    Bij gesloten kamerhoek glaucoom wordt de afvoer acuut afgesloten en is er een dringende laser-iridotomie nodig. Met de YAG-laser wordt er dan een klein gaatje gemaakt in de iris. Hierdoor is er terug afvoer van het kamerwater en zal de oogdruk weer delen.

4.    Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid de afvoer van het inwendige oogvocht door middel van een operatie (trabeculectomie) zo te verbeteren dat de oogdruk voldoende daalt om beschadiging van de oogzenuw te voorkomen of te stabiliseren. Dit wordt overwogen als de druppels en/of laserbehandeling geen effect meer hebben. Bij zo een trabeculectomie wordt onder het bovenooglid, op de grens van het oogwit en het regenboogvlies, een kleine afvoer gemaakt. Het oogvocht kan dan makkelijker weg en de druk in het oog daalt. De operatie wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Deze operatie zal het zicht niet verbeteren, integendeel onmiddellijk na de ingreep is het zicht soms vrij wazig omdat het oog nog moet wennen aan de lagere oogdruk. Vaak herstelt zich het zicht tot ongeveer hetzelfde niveau als ervoren of ietsje minder. De ingreep dient enkel om de oogdruk te verlagen en zo blindheid op lange termijn te vermijden. Het kan zijn dat onmiddellijk na de ingreep of jaren erna het afvoerkanaaltje moet heropend worden d.m.v. een tweede ingreep.

5.    Als de vorige behandelingen onvoldoende zijn zal oogarts een cyclodestructie met een diodelaser voorstellen. Het corpus ciliare, gedeeltelijk verantwoordelijk voor de vorming van het voorkamervocht, wordt gedeeltelijk vernietigd zodat de productie van dit vocht vermindert en een drukdaling tot gevolg heeft. De ingreep geeft geen waarborg op het stopzetten van de beschadiging van het zicht. De behandeling gebeurt dagklinisch onder lokale verdoving en duurt slechts enkele minuten. 

Men moet weten dat reeds bestaande schade aan de oogzenuw en aan het gezichtsvermogen echter niet meer ongedaan kan worden gemaakt door welke vorm van behandeling ook. Er kan enkel gezorgd worden voor een stabilisatie zodat verdere achteruitgang stopgezet wordt. Ondanks de verregaande evolutie de laatste jaren in behandeling van glaucoom, is er spijtig genoeg altijd een zeer klein percentage van patiënten waarbij verdere evolutie niet afgeremd kan worden. Wat teleurstellend is zowel voor de patiënt als de oogarts.