WAT IS REFRACTIEVE CHIRURGIE

Onder refractieve chirurgie verstaat men de 'bril of contactlens vervangende' operatieve ingrepen aan het oog. Het is een verzamelnaam voor operatieve ingrepen aan het oog die het brekend vermogen van het oog veranderen. Daardoor wordt het invallende licht op de juiste manier gefocusseerd op het netvlies waardoor refractie- of brekingsafwijkingen (vb. bijziendheid of verziendheid) op een blijvende manier gecorrigeerd worden.

Voor vele patiënten met een bril of contactlenzen zijn er verschillende mogelijkheden om hun afwijking te corrigeren.

Een refractieve implantlens is één van de mogelijkheden oplossing voor een refractief probleem.


INFO-AVONDEN

U kunt U hier inschrijven voor de info-avond rond refractieve chirurgie gegeven door Dr. Nijs en het optometristen team

RLE (refractive lensexchange)

Een RLE is technisch vergelijkbaar met een cataractoperatie waarbij de eigen natuurlijke lens wordt vervangen. De operatie gebeurt onder druppelverdoving in het Ziekenhuis Oost Limburg te Lanaken. Een RLE doen we afhankelijk van verschillende parameters zoals de leeftijd, dikte van het hoornvlies, persoonlijke behoeftes en voor grote refractieve afwijkingen tot -30 dioptrie en tot +10 dioptrie. De voor u belangrijke aspecten worden na het vooronderzoek met u besproken.

 
De nieuw ingeplante lens vervangt de eigen ooglens en is meestal om een goed zicht van ver te krijgen. Een leesbril is dan nog nodig voor te lezen.

Uw specialist

Dr. Nijs
Dr. Lodewijks

PRELEX (Presbioop lensexchange)

Er bestaan ook implantlenzen waarmee je zowel ver als kortbij kan zien zonder bril. De tussenliggende afstanden zijn soms iets waziger maar dit is afhankelijk van het type multifocale kunstlens. Deze methode wordt vooral toegepast voor 50-plussers met een positieve brilafwijking.

Na het vooronderzoek worden de voor u beste modaliteiten besproken.

Uw specialist

Dr. Nijs
Dr. Lodewijks

ICL (implantable contactlens)

De ICL is een ultradunne, zachte lens die in het oog wordt ingeplant tussen de natuurlijke lens en de iris. Net zoals bij een uitwendige contactlens corrigeert ze uw zicht door de brekingshoek van het invallende licht te veranderen. Omdat deze lens de oogstructuren intact laat wordt ze gebruikt wanneer conventionele lasertechniek niet meer aangewezen is bij bv. extreem sterke bijziendheid of verziendheid of astigmatisme, te dun hoornvlies, zeer grote pupillen. Deze ingreep gebeurt onder druppelverdoving of algemene verdoving tijdens een verblijf van een paar uren in de dagkliniek van ons ziekenhuis.

De juist modaliteiten worden met u besproken na het vooronderzoek.

Uw specialist

Dr. Nijs