WAT IS STRABISME?

Scheelzien of strabisme noemen we een scheefstand van de ogen. Meestal is één oog opvallend afwijkend maar in essentie is het evenwicht tussen de twee ogen verstoord. Dit kan vlak na de geboorte of wat later optreden bij kinderen. Bij volwassenen kunnen we scheelzien krijgen o.a. na een ongeval, een zenuwziekte of een hersenbloeding. Het scheelziende oog kan naar binnen, naar buiten of soms zelfs naar boven of beneden kijken.

BEHANDELING

De behandeling van scheelzien bij kinderen kan zeer complex zijn en het behandelingsplan wordt tijdens de orthoptieconsultatie vastgelegd door de oogarts en onze orthoptiste An Deckx.

Soms wordt er een bril voorgeschreven die de brilafwijking helemaal of gedeeltelijk corrigeert. Waarom dit dan gebeurt word je uitgebreid uitgelegd tijdens deze consultatie.

Vaak moet er afgeplakt worden omdat bijna altijd met scheelzien een lui oog gepaard gaat. Een lui oog is een oog dat minder ziet en dat op dat ogenblik met niets te verbeteren valt. Met plakken wordt het zicht wel beter en dit kan tot de leeftijd van 10 jaar ongeveer. Plakken of occlusietherapie dient nauwgezet gevolgd te worden.

In sommige gevallen is een strabisme-operatie nodig. Het is een operatieve ingreep van de oogspieren die nodig kan zijn om een blijvende verbetering van de oogstand te bekomen. Hierbij worden de oogspieren verplaatst. Dit gebeurt meestal aan beide ogen onder algemene verdoving. De operatie beperkt zich tot de buitenzijde van de oogbol. De inwendige structuur van het oog die zorgt voor de beeldvorming blijft onaangeroerd. Deze operatie is in principe niet belastend voor kinderen zodat ze in de loop van de middag uit het ziekenhuis ontslagen kunnen worden.

Na een operatie stopt de orthoptische behandeling niet en zijn nog steeds controles aangewezen om de stand van de ogen en het zicht te blijven controleren. Een scheelziensbehandeling kan dus lang duren, bestaat uit verschillende aspecten maar loopt meestal toch af tegen de leeftijd van 10 jaar.

De behandeling van scheelzien bij volwassenen bestaat uit het aanmeten van prismaglazen en eventueel ook een operatie. Er wordt bij volwassenen niet meer geplakt om het zicht beter te krijgen. Andere meer specifieke aspecten worden je grondig uitgelegd tijdens onze consultaties.

Het doel van een strabisme-operatie is de ogen recht te zetten. Diverse heelkundige ingrepen kunnen noodzakelijk zijn om een aanvaardbare oogstand te bereiken. Uw oogarts kan u onmogelijk het volledig succes van de ingreep garanderen. De positie van de ogen kan in de volgende maanden of jaren wijzigen; controles zijn tot zelfs verscheidene jaren na de ingreep noodzakelijk.

De heelkunde beperkt zich tot het wijzigen van de positie van de ogen. Door een operatie kan men de gezichtsvermindering, die men ‘amblyopie’ (lui oog) noemt, niet genezen.

Uw specialist 

Dr. Nijs