Brilvervangende oplossingen

Brilvervangende oplossingen (of refractieve chirurgie) is een verzamelnaam voor operatieve ingrepen aan het oog die het brekend vermogen van het oog veranderen. Daardoor wordt het invallend licht op de juiste manier gefocusseerd op het netvlies waardoor brekingsafwijkingen gecorrigeerd kunnen worden. We onderscheiden hierin twee groepen: laserbehandelingen en implantlenzen.

Laserbehandelingen

Er zijn 3 soorten laserbehandelingen: LASIK-, LASEK- en SMILE-laser. Hiermee corrigeren we voornamelijk bijziendheid en astigmatisme. Afhankelijk van je persoonlijke oogonderzoeken zullen we je adviseren in wat de beste keuze voor jou is.

 

Brochures

Brilvervangende oplossingen

Implantlenzen

ICL (implantable contactlens)

De ICL is een ultradunne, zachte lens die in het oog tussen de natuurlijke lens en de iris wordt geplaatst. Net zoals bij een uitwendige contactlens corrigeert ze het zicht door de brekingshoek van het invallende licht te veranderen. Omdat deze lens de oogstructuren intact laat wordt ze gebruikt wanneer conventionele lasertechniek niet aangewezen is zoals bv. bij extreem sterke bijziendheid, verziendheid of astigmatisme, te dun hoornvlies of zeer grote pupillen. Deze ingreep gebeurt onder druppelverdoving of algemene verdoving.

 

RLE (refractive lensexchange)

RLE is technisch vergelijkbaar met een cataractoperatie waarbij de eigen natuurlijke lens wordt vervangen. De operatie gebeurt onder druppelverdoving. Een RLE doen we afhankelijk van verschillende parameters zoals de leeftijd, dikte van het hoornvlies, persoonlijke behoeftes en voor grote refractieve afwijkingen tot -30 dioptrie en tot +10 dioptrie. De voor u belangrijke aspecten worden na het vooronderzoek met u besproken.

De nieuw ingeplante lens vervangt de eigen ooglens en is meestal om een goed zicht van ver te krijgen. Een leesbril is dan nog nodig voor te lezen.

 

PRELEX (Presbioop lensexchange)

Er bestaan ook implantlenzen waarmee je zowel ver als kortbij kan zien zonder bril. De tussenliggende afstanden zijn soms iets waziger maar dit is afhankelijk van het type multifocale kunstlens.

Info-avonden

Schrijf u hier in voor de info-avond rond brilvervangende oplossingen gegeven door Dr. Nijs en het team van optometristen.

Slechtziend?

A

Contrast: