Traanwegen

Het traanvocht wordt gemaakt door de traanklier. Deze ligt aan de buitenkant onder het bovenste ooglid. Van daaruit vloeit het traanvocht als een dun filmpje over de voorzijde van het oog om het tegen uitdroging te beschermen. De traanpunten bevinden zich aan de neuskant in het onderste en bovenste ooglid en vormen het begin van de traankanaaltjes. Deze monden uit in de traanzak die uitkomt onder in de neus. Dit merkt u wanneer u huilt. Niet alleen rollen er tranen uit de ogen, maar door het vele traanvocht gaat u ook snotteren.

Een verstopping van de traanwegen kan verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen is soms het laatste gedeelte van de traanweg niet goed aangelegd. Bij ouderen is de oorzaak meestal een obstructie. Soms gaat de verstopping gepaard met een uitgezette traanzak, te voelen als een zwelling in de ooghoek.

De arts kijkt of het ooglid en het traanpuntje goed tegen het oog aanliggen en de traanwegen worden met een zoutoplossing doorgespoten. Wanneer het zoute water in de keel komt zijn de traanwegen in ieder geval doorgankelijk. Wanneer het water niet in de keel komt, zijn de traanwegen waarschijnlijk verstopt. Met een dun staafje wordt er gekeken of de traankanaaltjes goed doorgankelijk zijn. Met deze eenvoudige testen kan meestal bepaald worden of er sprake is van een verstopping en waar deze verstopping zich bevindt.

Slechtziend?

A

Contrast: